הגהה
הגהה היא תיקון של שגיאות כתיב ופיסוק. טקסט שזקוק להגהה בלבד הוא טקסט שבנוי נכון ומנוסח היטב. הוא לא דורש שינויים במבנה ובניסוח, אלא רק שינויים קלים וקוסמטיים.
1. תיקוני כתיב - תיקוני איות (בדרך כלל לפי כללי הכתיב חסר הניקוד של האקדמיה ללשון העברית) ותיקונים של טעויות קלות ושגיאות הקלדה. הגהה מקצועית תנקה את הטקסט משגיאות כתיב, תבטיח כתיב אחיד לכל אורך הטקסט ותשפר את מראהו.
הנה דוגמאות אחדות לתיקוני כתיב:
• "התוכנית העלתה דמעות בעיני."
כך נכתב בכתבה שהתפרסמה באחד העיתונים. הכתיב התקין: "התכנית העלתה דמעות בעיניי".
• "הוא תמך בפולריזציה של מערכת השלטון."
המשפט הזה הופיע בעבודה שעסקה בדמוקרטיזציה של מערכת שלטון ריכוזית. שגיאת הכתיב הקטנה הפכה לגמרי את משמעות המשפט, ובמהלך ההגהה הוא תוקן – "הוא תמך בפלורליזציה של מערכת השלטון."
• "אוניברסיטת "אל-אזהאר" / "אל אזהאר" / אל אזהר."
איך כותבים את שמה של האוניברסיטה: עם מקף או בלי? "אזהר" או "אזהאר"? בטקסט הזה היא הוזכרה פעמים רבות, ובכל פעם נכתב שמה אחרת. זוהי דוגמה לחוסר אחידות בטקסט. במהלך ההגהה תוקן שמה בהתאם לכללי התעתיק של האקדמיה ללשון העברית: "אל-אזהר".
• "להוציא את השדים מהארון."
רוב השדים נוטים להסתתר דווקא בבקבוק (ולכן "יצא השד מן הבקבוק"). בארון, לעומת זאת, יש שלדים, ואות אחת שנשמטה גרמה לשיבושה של מטבע לשון – "להוציא את השלדים מהארון."
2. תיקוני פיסוק - גם לפיסוק יש כללים שחשוב להכיר. סימני הפיסוק מלכדים אוסף של מילים והופכים אותו למשפט בעל משמעות. פיסוק שגוי עלול לשנות לגמרי את משמעות המשפט, ואפילו להופכו לבלתי קריא, ולכן חשוב מאוד שהטקסט יהיה מפוסק כהלכה.
לדוגמה, המשפט הבא -
"את הטקס ניהל יו"ר חבר המנהלים הדר' רוזנפלד בדברים שנשא לכבוד האירוע, שיבח את המארגנים."
יהיה קריא ומדויק יותר כך:
"את הטקס ניהל יו"ר חבר המנהלים, הד"ר רוזנפלד. בדברים שנשא לכבוד האירוע שיבח את המארגנים."
• 050-7648602